Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2007 16:54 - От Исландия с любов
Автор: aciburn Категория: Музика   
Прочетен: 1982 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.05.2007 17:09


Република Исландия е една малка, островна и студена държава, намираща се в северната част на Атлантическия океан. Ледено красивата държава, родина на няколко много интересни музикални личности - Бьорк и Sigur ros.

image

Бьорк е неизменно един от феномените на съвременната музика - гениална или по-скоро луда? Може би и двете в големи количества. Може би една от най-притенциозните и специфични музикантки на 21 век. Все пак тя дръзна да запише Medulla, албум без музикален съпровод и въпреки всичко пожъна успех. Участва във филм на Ларс фон Триер (става въпрос за "Танцьорка в мрака", който е изключително тежък филм) и прави музика с други, не по-малко емблематични фигури в световния музикален бизнес - имена като Майк Патън или прекрасния й дует с не по-малко невероятната Тори Еймъс. Много хора не я харесват, което е нормално - тя не е за всеки, не е предназначена за масовото общество (което ми напомня на албума на Depeche mode - Music for the masses). Самата аз много трудно я прослушах, винаги ми е била адски странна, трудна за слушане и много неразбираема. Клиповете й не помагаха, не помня да съм гледала нейн клип, който да не е превърнат в картина излязла от мозъка на някой шизофреник. Мисля, че тя беше първата, която дръзна да направи толкова експерименти с музиката, гласа си и визията си. Тя никога не се подчини на законите на музикалния бизнес, за което заслужава уважение. Всъщност мисля, че всичко в нея е толкова специфично, че няма как да се подчини на определен музикален стил - всъщност началото на кариерата й започва като фронт дама на една исландска пънк група - Sugarcubes, но тя е родена да пее соло.

image

Колкото до Sigur ros, те са нещо тотално различно. Няколко ислански момчета, с талант за правене на музика. Тяхната музика, подобна на тази на Бьорк е тотално извън рамките на повечето неща, които слушаме по принцип. Песните им са дълги, бавни и успояващи. Звучат приспивно и нежно, вървят плавно и спокойно. Лириките им са кратки - само няколко изречения и са изпяти по същия лежерен и упояващ сетивата начин. Странни са. Самите те казват, че не търсят известност и дори когато правят концерти не избират някоя рокфест зала напоена с 30 годишна пот, а пеят в църкви - не само с идеята, че звученето там, особено за тяхната музика е много по-добро, а и защото техните концерти са предназначени за малка публика. Бьорк не я препоръчвам на всеки, но ако не сте слушали Sigur ros, поправете тази грешка. Повярвайте ми до края на живота си ще забравите за chill out компилациите.


Тагове:   Исландия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zombayo - ...
13.05.2007 12:59
Бьорк е велика !
Sigur ros сега ще си ги поприпомня :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aciburn
Категория: Изкуство
Прочетен: 79311
Постинги: 16
Коментари: 78
Гласове: 124
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930